zaterdag 21 juli 2012

Batman - Film reviews - deel 1,2,3 en 4

Batman films

http://www.google.nl/search?q=batman+films

Batman is een Amerikaanse fantasyfilm uit 1989 van regisseur Tim Burton, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Bob Kane. Het titelpersonage wordt gespeeld door Michael Keaton. De film was een groot kassucces, de best bezochte film van 1989.

De film was het eerste deel van een cyclus Batmanfilms, waar later Batman Returns (1992), Batman Forever (1995) en Batman and Robin (1997) toe gingen behoren. Een nieuwe serie is in 2005 begonnen met Batman Begins. De film is donkerder dan de meer campy Batman-televisieserie uit de jaren zestig. De voorlopige laatste uit de serie is The Dark Knight waarin The Joker weer te zien is.

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Batman_(1989)


Zoals we weten is Batman een legende, een icon, een symbool!
In de 1e film bewijst dit zich als een feit door een ijzer sterke film.
Batman begins is in die tijd een onovertrefbare film met vele spanningsbogen en prachtige karakters.
Het feit dat de held super sterk en slim is, maakt het een fantastische film met vele glorieuze momenten en overwinningen tegen het kwaad waardoor je hoop krijgt en vol energie geboeid blijft kijken .
Dat je vrolijk word door Batman is omdat het zoveel goeds uit.
De billionair is machtig maar charmant en liefdevol.
Het feit dat de stad Gotham Batman nodig heeft is een gegeven, maar juist in dit 1e deel komt een superheld tot leven die vraagt om een vervolg.

Batman returns is van een heel ander kaliber, wel kwalitatief erg sterk, maar duidelijk een vervolg met vele wendingen die het icoon als superheld proberen te misleiden, verleiden en overmeesteren.
Het verlies van Batman's geliefde en de anonimiteit van Wayne zijn de hoofdspanningen waardoor deze film betekenis krijgen.
Een Joker en Pinguin maken dit 2e deel in mijn ogen oudbolliger en meer cartoonistisch dan het in de filmwereld verwacht te zijn. Dat Batman ontstaan is uit tekeningen is hierdoor stukken duidelijker. Dit feit is niet de rede dat het een minder sterke film is dan de voorganger, maar door de grauwe setting en de kleurloze setting is het een film waar je moeilijker naar blijft kijken.
Het feit dat Bruce Wayne een held is, maakt Batman weer ijzer sterk.

In Batman forever zien we een andere Bruce en prachtige dialogen.
de Joker is gemeen.
Robin is snel en stoer.
Bruce veraad zichzelf bijna,..
De dokter is beeldschoon en hulpvaardig.
De scene in het circus is de start van Bruce als Batman met een nieuwe vriend De motor rijdende Robin.
Het overdreven rijke image van Bruce en de vriendelijkheid maakt het weer een prachtig verhaal.
De kracht van een samenwerking is hierbij een goede motivatie voor de kijkers.
Het drama eindigt waar de spanning begint en de akties vanuit de held en zijn vrienden worden omgezet in realistische resultaten.
Het logo van Batman krijgt een schreeuwendere vorm.
De verwarring in Bruce zijn ogen doet je als kijker beseffen dat het een zware beleving zou zijn in dergelijke situaties.
Hoe fictief de held ook is, het forever krijgt in dit deel een waar dimensie!
In deze film is het Harvey en de Riddler die het super slecht spelen super goed spelen! Met een box waaruit groen licht komt overheersen ze de wereld.
... While green is the color of good,
In this movie it symbolises true evil !In Batman -The Dark Night Rises is duidelijk veel geld geinvesteerd.
Dit deel zou volgens de makers de delen 1 en 2 moeten verbinden en doen vergeten als aparte films.
Een nieuwe antagonist en een nieuw verhaal, maar met veel spectakel, grote sets met special effecten en veel locaties en een giga crew en cast aan agenten en hooligans/criminelen.
New York is Gotham in een filmset die tot leven komt.
De oude vrienden/helpers van Bruce Wayne - de Batman zijn super duidelijk weer onmisbare karakters in een mega aktie-film.
Dat Bruce een minder krachtige held is en meer van zijn vrienden hun inzet moet hebben om het icoon Batman in leven te houden maakt dit juist een nog spannendere film.
Batmans toys zijn onmisbaar en zeker imposant, waardoor het icoon meer een held is die door velen had kunnen worden uitgeoefent.
Dat er maar 1 Batman is en 1 Bruce word duidelijk als er gevochten moet worden om weer in het spel mee te kunnen doen. Revalideren is duidelijk een element wat ons als kijkers in een afwachtende en hoopvolle setting zet, maar ook meer als mens verbind met de persoon Bruce en het ontstaan van de Batman.
Hoe lang dit deel ook had geduurt, de 3 uur waren zeker niet saai.
De film begint met een ware innemende aktie van de slechterik, zodat je de gehele film hoopt dat deze Bad-guy door Bruce / Batman word gepakt.
Een aantal onverwachte wendingen en de krachtige speeltjes van Batman, maar ook de vrouwelijke tegenspeelsters zijn in dit deel oppermachtige elementen die je laten genieten en bewonderen, gruwelen en verafschuwen, haten en liefhebben, maar vooral hopen en geloven dat het goede altijd kan winnen van het kwade.
Batman is geen bad-guy, maar zonder Bruce zou deze film zeker geen deel 4 kunnen krijgen....
Toch?

Na alle 3 de films te hebben gezien is mijn mening en visie sterk in de vorm van een fan gevormd die hoopt op meer van de legende Batman.
Als kind vond ik Batman eng,irritant en lelijk of absurd en belachelijk,...
Nu is Batman een held en duidelijk een icoon in mijn gedachten, waardoor ik voel dat Batman nog vele oneindige vervolgen kan gaan krijgen.
Een TV serie zou hier nog best uit kunnen voortvloeien.
Maar net zoals Superman en Spiderman of alle andere helden is het een lastige taak om deze vorm van vertellingen te evenaren en voort te zetten met een stijgende lijn van spanningsbogen en intriges.
Hollywood heeft er weer een missie bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten